Art Nouveau



        19. yüzyıl sonlarında başlayan bu sanat akımında; bitkisel desenlerle bezeli, zarif ve dekoratif süslemelerin göze çarptığını ve bir anlamda da Orta Çağ’ın gotik çizgilerini görmek mümkün. Sanatın ilk ortaya çıkışı Sosyalist fikirleriyle dikkat çeken William Morris’in işçi kesiminin mutluluğunun ve yaşama sevincinin el emeği, göz nuru yeni sanatsal faaliyetlerle yeniden canlanabileceğini ummasıyla başladı. Endüstriyel gelişim sürecinde el yapımı ürünlerin rağbet görmesiyle işçi kesimi yerine zengin koleksiyonculardan ilgi gören bu sanat akımı kısa süre içerisinde bir anlamda endüstriye yenik düşmüştür.

        Toplumsal değişimi yansıtan ve klasisizmi reddeden Art Nouveau toplum içerisinde Tanrının sorgulanabildiği bir süreç içerisinde, insan ruhunun karanlık yanlarını da ortaya çıkartmış ve 20. Yüzyıla girilirken gece hayatı, dansçılar ve hayat kadınlarından da ilham alarak grafiksel mimariyi de etkisi altına almıştır ki bunun en iyi örneği Victor Gorta’nın Loie Fuller için tasarladığı tiyatro binasında sergilenmiştir.

        Mimari, Resim, Çizim, Grafik, Çeşitli cam işleri, Çömlekçilik ve Mobilyacılık alanlarında etkisi bugün bile devam eden bu sanattan bazı örnekler.










Yorumlar