Günün Sesi - Seyyan Hanım (Oskay)


Kiminiz beğenecek, kiminiz es geçecek belki; bu şarkı da nereden çıktı diyecek kimileriniz şimdi biliyorum. Pek çoğumuz Tangoyu sever, Tango eserlerini zevkle dinler, hatta kimimiz keyifle icra ederiz. Ülkemizde Tango'nun Taş Plaktan bu yana çok eskiye dayanan bir hayran kitlesi var ve yıllardır dillerden düşmeyen parçaları, bestecileri, sanatçıları. İşte dinlediğiniz bu parça da onlardan sadece biri. İzlediğiniz klipte seslendiren Sema Mortiz ancak bu parça aslında Seyyan Hanım'a (Oskay) ait.

Seyyan Hanım 1913 İstanbul doğumlu. ilk öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Konservatuvarına gider ve orada Talariko Bey'den ders alır. Kısa sürede güçlü sesi sayesinde İtalyanca ve Fransızca söylediği şarkılarla yıldızı parlar. Kadıköy Operetinde yani şimdiki Süreyya Sinemasının olduğu binada sahne aldığında henüz 16 yaşındadır. İlk Türk Tangosu, Necip Celal'in bestesi olan "Mazi Kalbimde Yaradır" adlı eseri dinleyiciler yine ilk kez onun sesinden dinlerler.Bir dönem İstanbul Moulin Rouge ( Kırmızı Değirmen) da sahne alan Seyyan Hanım'ın Efem, Çoban Yıldızı (Pole Star), Zavallı Aşk (Poor Love) gibi parçaları 30 yıllarda ve sonrasında dillerden hiç düşmedi.

16 Mayıs 1989 'da aramızdan ayrıldığında 50'den fazla uzunçalar bırakmıştır bizlere. Kendisini aramızdan ayrılmasının 23. yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.





Yorumlar