Sagarmatha Milli Parkı

Sagarmatha Nepal'in güney yarısında, Himalayaların doğusunda, Everest eteklerinde kalan ve 1979 yılında Doğal Dünya Mirasını Koruma alanı olarak ilan edilmiş 1148 km² lik alanı kapsayan bir doğa harikası. Park alanı içerisinde derin nehirler, oldukça engebeli ve dik buzullar, mera ve küçük bir kısmı da ormanlıktan oluşmakta. Parkta bulunan bitki ve hayvan türleri rakıma bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.

Parkın üst kısımlarında Nepal ordusunun işletmesini üstlendiği içerisinde oteller ve restaurantlar bulunan ve tek günlük geziler için ideal bir çarşı bulunmakta (Namche Çarşısı)

Ormanlık bölgelerinde mavi çam, köknar, huş ağacı, ardıç, ormangülü ve bambu gibi ağaçlar yetişirken; rakım arttıkça birtki örtüsü küçülmekte, yerini liken ve yasunlara bırakmatadır.  Habitatında 118 tür kuş barındıran Sagarmatha'da sülün, Himalaya Monalı, kırmızı ve sarı gagalı kızılca karga türlerine çok sık sartlanır. Rakıma bağlı olarak yüksek basınc nedeniyle oksijenin eksikliğine ve soğuk hava koşullarına adapte olmuş siyah ayı, kırmızı panda, sansar, kurt, langur maymunları, misk geyiği ve kar leoparı gibi memeli türlerine de rastlamak mümkün. Evrimin en iyi örneklerini içeren bu türlerde vücudun ısı kaybını önlemek için bazı uzuvların kısalmış olduğu gözlemlenmiştir.

Hakan POLAT

Kaynak :
UNESCO
















Yorumlar