Ohrid - Makedonya'da Bir Safranbolu Kardeş Kasabası

    Ohrid; Makedonya'nın  doğusunda kalan ve gezilip, görülmeye değer gerek kültürel, gerekse doğal açıdan göz kamaştıran bir kent. Ohrid ayrıca; bir kısmı Arnavutluk'ta kalan, 1979 yılında UNESCO tarafından  Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilen ve ekosisteminde 200 den fazla endemik tür barındıran, Balkanlardaki en eski ve en derin gölüyle de oldukça büyük bir öneme sahip.

    Ohrid şehri Osmanlı döneminden kalma eserleri, kiliseleri, Safranbolu evlerini andıran yöreye özgü kentsel mimarisi ve şüphesiz göl manzarasıyla gelirinin büyük bir kısmını turuzimden elde etmekte. Kiril alfabesinin doğduğu yer olarak bilinen kent özellikle Slavlar için de oldukça önemli olmakla beraber tarihinde bölgenin en eski kabilesi olan İliryalılara da ev sahipliği yapmış. Antik dönemde Fenike prensi Cadmus burada sürgün hayatı yaşamış, Ares ve Afrodit'in  kızı Harmonia ile evlendikten sonra burada İlirya kabilelerinden Enchelei 'lerle Lychnidos kentini kurmuş ve bölgeye bugünkü adını yine buradaki Lucas Lychnitis gölünden esinlenerek vermiştir.

    Antik çağdan günümüze kadar tarihi dokusunu korumayı başaran kent hakkında Evliya Çelebi; burada yılın her günü için  bir şapel olduğunu yazar. Erken Hristiyanlık döneminin St.Erazmo Bazilikası, Antik Tiyatrosu, Ayasofya ve Aziz Clement Kiliseleri,  St. Naum Manastırı, Slav Yazılı Kültür Müzesi, Plaosnik mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Temmuz, Ağustos aylarında yolunuz düşerse; Ohrid Yaz Festivali ve Ohrid Koro Festivali, folklorik müzikleri, dansları, etnik müzisyenleriyle yaşamınız boyunca unutamayacağınız renkli hatıralar bırakacaktır sizlerde.

    Ucuz uçak bileti bulduğunuzda kaçırmayın ve Üsküp ile zaman kaybetmeyin derim. Birbirinden güzel restoranlarında yemek, meze ve şarap 7 Euro. Konaklamak mı? Sadece 5-10 Euro arasında.












Yorumlar