Kim bu Kony?

        Joseph Kony, 1962 Uganda doğumlu ve Teokratik bir hükümet hayaliyle yaklaşık 2 milyon kişiyi sürgün eden, 30 bini çocuk olmak üzere 60 bin isanı kaçıran ve 2400 kişinin ölümüne neden olan Tanrı'nın Direniş Ordusu (Lord Resistance Army - LRA) adındaki bir terör örgütünün lideri. Kaçırdığı erkek çocukları zorla ordusuna katıyor ve bu çocuklardan kendi ailelerini öldürmelerini istiyor. Kony kaçırdığı kız çocuklarını ise seks kölesi olarak çalıştırıyor. İktidarına karşı koyanların ise ya yüzlerini doğratıyor yada öldürtüyor.

        Şimdi bu, insanlıktan uzak teröristi tanıdıktan sonra işin diğer boyutuna göz atalım kısaca.

        Ugandaya, bir ABD vatandaşı olan Jason Russell ve birkaç arkadaşı gezi amaçlı giderler, orada abisi LRA güçlerince kaçırılarak öldürülen Jacob adında bir çocukla tanışırlar. Jacob'un ve onun gibi nicelerinin acısını da yanlarına alarak Beyaz Saray'a gidip bu acılara son verilmesi adına girişimde bulunurlar. Fakat dünyanın her yerinde Jandarma görevini üstlenen ve her halta burnunu sokan ABD yetkilileri bu kez "Ulusal güvenliğin tehlikede olmadığı ve ekonomik" gerekçelerle bu kavgaya karışmayacaklarını cevaben iletirler. Hiçbir doğal kaynağın bulunmadığı, dolayısıyla bir çıkar elde edemeyecek olan ABD'nin kararına karşılık; gözardı edilemez bu durumu dünyaya duyurmak adına Russell ve arkadaşları "Invisible Children" Görünmez Çocuklar adında bir topluluk oluşturup, Uganda gezilerinde çekmiş oldukları görüntülerle birlikte bu acıyı insanlara ulaştırmaya başlarlar. Dünyanın her yerinden binlerce kişinin ilgi göstererek katıldığı bu mücadele neticesinde, topladıkları destekle Uganda da birçok insana eğitim ve iş imkanı sağlayan gruba Barack Obama kayıtsız kalamaz destek sözü verir.

        George Clooney, Rihanna, Angelina Jolie gibi pek çok yıldızın yanı sıra George Bush, Bill Clinton, Condolezza Rice gibi politikacılardan da destek gören grup; gerek kendilerine ait siteden, gerekse sosyal paylaşım alanlarından  "Kony'i ünlü yap" sloganıyla ve hazırladıkları Kony 2012 belgeseliyle kısa zamanda  Türkiye dahil Dünyanın heryerinde adını duyurur. 20 Nisan tarihinde tüm şehirlerde "Cover the Night" Geceyi Kapla adıyla bir gece organize eden grup bu teröre dur demek için bastırdıkları milyarlarca posteri asarak ADALET HAYKIRIŞLARINI dile getirecekler. Lütfen sizler de desteğinizi esirgemeyin.

www.kony2012.com - kayıt olun, destek verin, duyurun.


Hakan Polat


İşte o belgesel... İzleyin, izlettirin.



Yorumlar