Typography

Uzun bir aradan sonra tekrar buradayım ve bu süreç içerisinde blogumdan biraz uzakta durmamın sebebi farklı bir sanat dalı üzerine yoğunlaşmış olmamdı. Horkheimer ve Adorno bilim ve teknolojinin çağdaş bir toplumda bazı olumsuz etkiler yarattığını öne sürseler de; bu gibi unsurların aslında toplumlardaki ekonomik, sosyal ve kültürel üstünlükleri de beraberinde getirmekte olduğunun sanırım farkında değillerdi.

Bilim ve teknolojinin önemli birer ögesi olan bilgisayar ve internet her geçen gün ufkumuzu biraz daha açmakla kalmıyor, becerilerimizin de sınırlarını zorluyor. Bir süre önce, araştırma yaparken uzun zamandır bildiğim ama üzerinde hiç durmadığım bir sanat dalı olan Typography ile karşılaştım. Etimolojik olarak Yunan dilinden türemiş olan bu kelime bir anlamda forma uygun yazı yazmak anlamına geliyor. Peki bunun sanatla ne bağlantısı olabilir? diye bir soru geliyor hemen insanın aklına. Çeşitli yazı karakterlerini farklı puntolarda ve her biri arasında farklı satır ve sütün boşlukları bırakarak, biraz da evirip çevirme yardımıyla benzer kombinasyonlar oluşturarak hazırlanan, istediğiniz mesajı kişilerin algı sınırlarını zorlama yoluyla düzenlenen görsel ve yazınsal bir iletişim yada sanat dalı olarak karşımıza çıkıyor Typography. Bu uygulamayı becerileriniz dahilinde el ile kendiniz de hazırlayabilir yada biraz daha zenginleştirmek adına bilgisayar yardımıyla da yapabilirsiniz.

Günümüzde reklam amaçlı olarak pek çok alanda kullanılan ve içerdiği mesajı oldukça etkili yollarla sunan bu sanat dalında kendi yaptığım iki çalışmanın ardından dünyadan bazı örnekler sunmak istiyorum fazla uzatmadan.

Umarım beğenirsiniz. Saygı ve sevgilerimle. Hakan POLAT















Yorumlar