Yerli MALI Yurdun MALI, Bunu Herkes KULLANMALI !


        Türkiye, Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında savaştan yeni çıkmış bir ülkeydi. Yoksulluk içinde kavrulan halkın elinde avucunda bir şey kalmamıştı. 1923 yılında İzmir İktisat Kongresinde alınan kararlar ile yerli mallar üretilmesi, kullanılması ve bağımsızlığın kayıtsız şartsız korunması gibi etkin adımlar atılarak yeni bir kalkınma sürecine girilmesi sağlandı. Devamında gelen hükumetler de ulusal ekonomi değerleri ve yerli malı kullanımının önemini, iktisadi davranışların bir ülkenin kalkınmasındaki değerini yeni nesillere aktarabilmek adına, her ne kadar bu kararları kendi bütçelerinde uygulamasalar da en azından ülkenin yeşeren umutları olan öğrencilere bu davranışın kazandırılması için her yıl okullarda 12-18 Aralık tarihleri arasında bununla ilgili etkinlikler oluşturulması için katkı sağladılar.

        Tüketimin doğru yapılarak, artırılması ve yatırımlar yapılarak gelişim sağlanması hususunda yerli malı kullanımın önemi stratejik bir hedef olmuştur. Malını, parasını, zamanını ve sağlığını koruyabiliyor olmak, tutumlu olmaktır. Okullarda yapılan etkinliklerle sağlanan bu teşvik II. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan ekonomik buhranın neticesinde batılı yabancı ülkelere likidite akışını engellemek ve toplumsal tutum bilincinin oluşması, geliştirilmesi, korunması anlamında amacına ulaşmış, 1946 - 1983 yılları arasında "Yerli Malı Haftası" olarak 83 sonrasında ise "Tutum, Yatırım ve Türk Malı Haftası" olarak kutlanılan bu tarih aralığı son yıllarda yazıktır ki kimsenin aklına bile gelmemekte.

        Bazı güçler tarafından bırakılması istenen etki, öyle görülüyor ki bizlere miras bırakılan ulusal ve milli birçok değeri kaybetmemiz gibi malımıza, paramıza ve zamanımıza da sahip çıkmayarak bu ciddi değerimiz konusunda da o güçlerin istediği  yıkıcı etkiyi bizler kendi çabasızlıklarımız ve kendi boşvermişliklerimiz ile başarmış olduk.

        Geçen hafta boyunca sosyal paylaşım sitelerindeki çevremden bu konu hakkında bir hatırlatma gelecek umuduyla bekledim ancak hiçbir bilinç sahibi arkadaşım tarafından böylesi bir hatırlatma, mesaj almadım, alamadım. Bu ve diğer ulusal konularda daha hassas, duyarlı ve bilinçli bir toplum temennilerimle yazımı yoruma açık ve sonuçsuz olarak bitiriyorum.

Sevgi ve Saygılarımla.

Hakan POLAT

Yorumlar