Ayakkabı Numaraları


        Bildiğiniz gibi vücudumuzdaki kemiklerin dörtte biri ayaklarımızda ve tüm ağırlığımız doğamız gereği ayaklara binmekte. Vücut ağırlığımızı ve hareketlerimizi sağlayan bu uzvun bakımı ve korunması da çok büyük bir öneme sahiptir. Karışık bir taban yapı sistemine sahip ayaklarımızda bir çok damar, kiriş, sinir ve kas bulunur ki bünyemizdeki en güçlü kas ayak tabanımızda'dır ancak buna rağmen bu organımızı en iyi koşullarda korumak gerekir.

        Ayakkabının tarihi, bugünkü İspanya'da mağara resimlerinden öğrendiğimiz kadarıyla günümüzden 15 bin yıl öncesine dayanıyor ancak en somut veri kuruyan çamurda bıraktığı izle Mezopotamya'da görülmekte. Ayrıca 18. Mısır hanedanı Tutankamun'un da sandalet kullandığını  biliyoruz.

        Osmanlı döneminde ayakkabılar bugünkü gibi numaralandırılmış değildi. Ayaklar, "orta ayak, ulu ayak ve keçi ayak" şeklinde üç sınıfa ayrılmıştı. 1640 tarihli bir kanunnameden bu ayaklara göre fiyatın farklılaştığı, astarlı ve astarsız olanlar arasında beşer akçe fiyat farkı olduğunu öğreniyoruz. Örnek vermek gerekirse Ulu ayaklara  göre yapılan bir çizmenin astarlısı 135 akçe, Orta ayaklara göre olan 120, Keçi ayaklara göre olan 95 akçeymiş. Ayrıca "Baldırı ziyade yoğun", "Rüzgar ulu'su" ve "Zergerdan" gibi kallavi modellerin olduğu da kayıtlar arasında. 19. yy dan sonra ayakkabılar numaralandırılmaya başlanmış.

        Yukarıda resmini gördüğünüz 1900 lü yıllara ait bir kundura mağazası reklamı. Cemil Kundura Mağazası'nın İzmir Arasta Caddesinde bulunan mağazasıyla ilgili el ilanında, o dönemin özelliklerine ait ip uçlarını görmek mümkün. Torbasında ayakkabı terlik ve çizmeler bulunan bir genç kadının paraşütle inmesini temsil eden resim  o yıllarda ilgi çekmeyi başarmış. İlanın içeriği şöyle : "Her mevsime göre son moda zenne, erkek ve çocuk kunduraları ve bilhassa maruf Bally marka ayakkabıları bulunur. Metanet ve zerafet mağazamızın yegane prensibidir." İstanbul Kundura Mağazası Cemil - İzmir Arasta 291, Şekerciler 5 - Djemil Magasin des Chaussures Stamboul.

Yorumlar