Her şeyde bir doğru vardır, hatalarda bile.


Nana : - Her insan doğruyu bulmaya çalışmalı. Biri bana şöyle demişti : ‘herşey de bir doğru vardır , hatalar da bile

Filozof :- Bu doğru , Fransa 17. yüzyılda bu gerçeği göremedi. Onlar insanların hatalardan kaçınabileceklerini düşündüler ve dahası , insanların doğru yolu kolayca bulabileceklerini sandılar. Bu mümkün değildir. Buna karşılık , Kant , Hegel ve Alman Felsefesi ise bizlere doğruya ulaşmanın tek yolunun hatalardan geçtiğini gösterdi.

Nana : - Aşk hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Filozof : - Onun da üstesinden gelinmeli. Leibnitz , hayattaki anlamlı rastlantılara dikkat çekti. Ne de olsa hayat kimi zaman tesadüfi , kimi zamansa zaruri gerçeklerin bir bileşkesidir. Alman Felsefesi ise bize şunu gösterdi : hayatta her insan hatalarıyla yaşar. Önemli olan bunlarla baş edebilmektir.


Nana :-Aşkın hayatın tek gerçeği olması gerekmiyor mu ?

Filozof : -Bunun için , aşkın hep aynı gerçeği  işaret etmesi gerekir. Bugüne kadar hiç aşık olduğu şeyin ne olduğunu bilen birine rastladın mı ? Hayır. Yirmili yaşlarında bunu bilemezsin. Yaptığın tek şey keyfi seçimlerde bulunmaktır. ‘Seviyorum’ kelimesi çoğu zaman fütursuzca sarf edilir. Neyi sevdiğinden emin olmak için ihtiyacın olan şey ise , olgunluktur. Doğruyu aramak , işte yaşamın gerçeği budur. Ve aşk eğer gerçekse ancak o zaman bir çözüm olur.  

                         *******************************************

"Her şeyini başkalarıyla paylaşsan da özünü hep kendine sakla" 

Yorumlar