Tango'da Bir Fenomen, Carlos Gardel.







Tango tarihinin unutulmaz figürlerinden birisidir. Uruguay'da doğmuştur (1887). Kendisine “Carlitos”, “Tango'nun Kralı”, “El Mago” (Sihirbaz) ve ironik bir biçimde “El Mudo” (Sessiz) gibi isimler yakıştırılmıştır.
Gardel'in Alfredo La Pera ile birlikte ortaya çıkardıkları günümüzde artık klasikleşmiş tangolar arasından en önemlileri şunlardır: Mi Buenos Aires querido, Cuesta abajo, Amores de estudiante, Soledad, Volver, Por una cabeza and El día que me quieras.
Bir uçak kazasında ölümünden bu yana (1935) yazdıgı/ söyledigi halis buenos aires tangolarının üstüne aynı duygusal yogunlugu taşıyan tango söylenemediği, bestelenemediği tümünün gardel in gölgesinde kaldığı çoğu kişi tarafından söylenir; bu kadar sevilmesi sayılmasından dolayı bir cok filmde (hollywood filmleri de dahil) carlos gardel tangoları kullanılmıs film karakterleri filmin bir sahnesinde mutlaka carlos gardel şarkıları ile tango yapmışlardır. Örneğin Micheal Radford un; neredeyse herkesi aglatan il postino filminde ulkesi şili den sicilya nın bir köyüne sürülen şair Pablo Neruda (Philippe Noiret) ile eşinin köy evinin salonunda Carlos Gardel in "madreselva" sı ile yaptıkları tango sahnesi unutulmazdır

Yorumlar