Vahşi Doğada Bir Türk - Catman Süha Derbent


Yıllardır doğada gezer, yürür, piknik yapar hayranlıkla çevremizi izleriz ve kimi zaman hayaller kurarız doğada yaşamak adına. Küçük bir ev, geniş bir bahçe, besleyebileceğimiz birkaç hayvan, çiçekler ve ağaçlarla süsleriz bu hayallerimizi. Hemen hemen hepimiz düşleriz böyle bir yaşamı. Kimimiz gerçekleştirir, kimisi emekliliğe saklar ve kimimiz içinde sadece hayallerde kalır. Evet ben de böyle bir yaşam arzuluyorum, neden olmasın. Fakat tüm bunlardan önce gerçekleştirmek istediğim o kadar çok şey var ki; yaşam periyotuma sığdırabilir miyim bilemiyorum.

Maddi koşullar ve yaşam tarzı büyük ölçüde etkili bu düşsel yaşamı inşa etmeye ancak; yeryüzünde bu hayallerin peşine düşüp gerçekleştiren milyonlarca insan var. İki sene önce kadar bir dostumla konuşuyor, bir yandan da çektiğim fotoğrafları düzenliyordum. Sohbet zamanla hayal ettiğimiz yada yapmayı planladıklarımızı listelemeye gelmişti ki; "en çok neyi arzu ettiğimi biliyor musun? Keşke imkânlarım el verse de bu çekmeye çalıştığım anlamsız fotoğraflarla uğraşmak yerine vahşi yaşam fotoğrafçısı olabilseydim" dedim. Arkadaşım böyle birini tanıdığını hatta üniversiteden arkadaşı olduğunu söyleyerek anlatmaya başladı. Kendisini hayranlıkla dinlerken bir yandan da bu kişinin çektiği fotoğraflara bakıyordum imrenerek.

Dilerseniz şimdi hayallerini gerçekleştirmiş bu kişiyi tanıyalım.

Adı Süha Derbent ve yaklaşık 28 yıldır profesyonel olarak fotoğrafçılık yapıyor ve fotoğrafı bir hayat olarak gördüğünü ifade ediyor kendisi. Cumhuriyet Gazetesi, Atlas Dergisi ve Marie Claire gibi yayın organlarında çalışmış ayrıca National Geographic Traveler dergisinde de iki yıl kadar görüntü yönetmenliği yapmış. Altmıştan fazla ülkeyi gezip, fotoğraflayan Derbent’in İş Bankası Kültür Yayınlarınca basılmış “Yüz Yüze” adlı bir de kitabı var.

2003 yılında nesli tehlikede olan türler üzerine dikkati çekmek amacıyla Britsh Petrol ve Emirates ile ortak bir proje gerçekleştiren Derbent 2008 yılında da Shell firması ile benzer bir çalışma hazırlar. 20 yıl boyunca hedeflediği ve yeryüzünde yaşayan 7 büyük kediyi fotoğraflama hayalini de yine 2008 yılında gerçekleştirecek olan Derbent Yapı Kredi sponsorluğunda, Brezilyada fotoğrafladığı jaguar ile seriyi tamamlar.

Vahşi hayvanların en inanılmaz kareleri onun objektifinden çıkıyor. Süha Derbent, hayatını safaride geçirebilecek kadar çok seviyor vahşi doğayı ve sakinlerini... Bu yüzden her seferinde yeni bir macera için düşüyor yollara ve merak ettiği hep vazgeçemediği oluyor. Çektiği tüm fotoğrafları WWF-Türkiye’ye bağışlayan, Türkiye’nin en başarılı fotoğrafçılarından biri ve vahşi koşullarda Bengal Kaplanını fotoğraflamayı başaran ilk Türk olmasına rağmen ülkemizde pek tanınmayan Derbent’in 32 Uluslar arası ödülü bulunmakta.

Süha Derbent'in diğer fotoğraflarına ulaşmak için Tıklayın.

Catman Gallery


Yorumlar